Želiezovce/Bratislava
8. februára (TASR) - Svetoznámym sa nestal iba´ tým, že vylepšil recept
svojho otca na Sacherovu tortu - jedinečný dezert a pýchu rakúskej
kuchyne, ale aj tým, že založil sieť špičkových hotelov Sacher. V stredu
8. februára uplynie 180 rokov od narodenia rakúskeho gastronóma a
hoteliera Eduarda Sachera, rodáka zo Slovenska.
Eduard Sacher sa narodil 8. februára 1843 v mestečku Želiezovce. Jeho
otca, vtedy 26-ročného Franza Sachera, viedenského kuchára a cukrára,
pozvala do svojho zámku Rozina Esterházyová, vdova po grófovi Jánovi
Karolovi Esterházym. Franz Sacher prišiel do Želiezoviec aj so svojou
manželkou Rózi Veiningerovou. Práve tam sa im narodil prostredný z troch
synov Eduard, ktorý neskôr preslávil otcovu delikatesu a vo Viedni
založil hotel Sacher.
Legendárnu tortu vytvoril Franz Sacher ešte ako 16-ročný v roku 1832 na
dvore kniežaťa Metternicha, ktorý mal slabosť na sladké a bol známy
svojou láskou k čokoláde. Ten nariadil svojmu osobnému kuchárovi, aby
vymyslel a pripravil pre jeho vzácnych hostí chutný dezert.
Šéfkuchár však ochorel a tak sa úlohy zhostil v tom čase len učeň Franz
Sacher. Využil príležitosť a pripravil čokoládovú tortu podľa vlastného
receptu. Knieža Metternich bol delikatesou nadšený.
Syn cukrárskeho majstra Eduard Sacher pokračoval v otcových šľapajach.
Dokonca recept na sladké pokušenie vylepšil, a to ešte vtedy keď
pracoval ako učeň u slávneho viedenského majstra cukrára Demela. Do
torty pridal prvotriednu horkú čokoládovú polevu a na zvýraznenie chuti
ju naplnil marhuľovou marmeládou.
Eduard Sacher sa popri vylepšení receptu otcovej torty postaral spolu s
manželkou Annou Mariou Fuchsovou tiež o dôsledné zabezpečenie ochrannej
známky a o utajenie originálneho receptu, ktorý ukryli v trezore.
Sacherova torta začala byť vo Viedni veľmi populárna. Podľa listu, ktorý
v roku 1888 napísal Eduard Sacher do redakcie Viedenských novín (Wiener
Zeitung), v tom čase sa malo vyrobiť 200 až 400 kusov torty denne a tie
sa ďalej dovážali do Berlína, Paríža či Londýna. "Originálna Sacherova torta sa označuje v súčasnosti ako kultúrny a kulinársky kráľovský symbol Viedne," píše sa na stránke sacher.com.
Eduard Sacher nebol iba vynikajúci gastronóm, ale aj znamenitý
podnikateľ. Povzbudený úspechom svojho prvého obchodu s delikatesami,
ktorý otvoril v roku 1865, otvoril v roku 1876 v samotnom srdci Viedne
luxusný hotel s názvom Sacher. Torta s rovnakým názvom sa stala vzápätí
charakteristickým znakom hotela, z ktorého sa rozšírila do celého sveta.
Keď Eduard Sacher 22. novembra 1892 vo Viedni zomrel, správu hotela
prevzala jeho manželka Anna Maria Sacherová, ktorú prezývali aj ako
Mária Terézia európskeho hotelierstva.
Dlhé roky, od roku 1938 až do roku 1963 sa viedol spor o používanie
ochrannej známky "Original-Sacher-Torte" medzi hotelom Sacher a
vychýrenou viedenskou cukrárňou Demel. Na základe mimosúdnej dohody
získal hotel právo používať označenie "Original-Sacher-Torte", zatiaľ čo
cukráreň Demel môže ponúkať lahôdku s nápisom "Eduard Sacher-Torte".
0